Reserveer nu!
 
Huis-Op-Curacao : Eiland informatie : Flora & Fauna
 

Flora op Curaçao

Op Curaçao vindt u de prachtigste planten. Hun wortels, bladeren en stengels hebben zich helemaal aangepast aan de schaarse neerslag en de altijd aanwezige passaatwinden. De cactus is de meest voorkomende plant en u zult hem dan ook overal zien over het hele eiland. De cactus is het meest geschikt voor het klimaat; de plant verliest geen vocht door verdamping en de stekels zijn eigenlijk bladeren.

Er groeien honderden plantsoorten op Curaçao en die zijn niet allemaal onschadelijk. Pas op met de Manzaliña (Manzenilleboom). De vruchten van deze boom zijn giftig en veroorzaken huidirritatie en een branderig gevoel.

Op een subtropisch eiland zijn natuurlijk ook veel palmsoorten te vinden zoals bijvoorbeeld de kokos-, sabal en manilapalmen, Aloë, Acacia en de Wayaka. De Divi Divi is één van Curaçaos meest opvallende bomen, herkenbaar aan zijn door de passaatwind gevormde groei. Aan de meest vruchtbare kant van het eiland vindt u o.a. de Hibiscus en Bougainville.

flora-faunaflora-fauna-bougainville

Fauna op Curaçao

Op Curaçao zijn meer dan 150 vogelsoorten geregistreerd. Broedvogels, trekvogels uit Noord-Amerika en zeevogels. Onder de meest voorkomende inheemse vogels vallen de trupiaal, een zwarte vogel met een fel oranje gekleurde borst en witte vegen op zijn vleugels, en de Cuchubi, de Caraïbische spotvogel. Ook zijn er vele verschillende soorten kolibries, banaquitta's, wielewalen en sterns. De pelikaan ziet u regelmatig in zee duiken om een visje te verschalken. Wilde flamingo's vindt u rond de zoutpannen bij Jan Kok.

Het eiland biedt onderdak aan vele zoogdiersoorten, o.a. het Curaçaose hert, veldmuizen, vleermuizen en kleine konijnen. De leguaan komt er ook voor in meerdere soorten en is zonder twijfel de koning van de Curaçaose reptielen. Hoewel zijn indrukwekkende, draakachtige rugkam er vervaarlijk uitziet, is het dier eigenlijk vrij schuw. De leguaan is niet beschermd en hij wordt door de lokale bevolking dan ook regelmatig gegeten. In het Christoffelpark kunt u ook wilde ezels tegenkomen, waarvan er nog maar weinig op het eiland te vinden zijn. Ze zijn oorspronkelijk door de Spanjaarden meegenomen en waren vroeger het belangrijkste vervoermiddel op het eiland. In de wateren rond het eiland zijn vier soorten zeeschildpadden te vinden.

De meest voorkomende dieren op het eiland leven vlakbij de grond. Overal op Curaçao treft u de inheemse renhagedis aan. De gekko leeft in het struikgewas en voedt zich met muggen. De mannelijke anolis, een salamandersoort die hier 'totèki' of 'kaku' genoemd wordt, is in het bezit van een indrukwekkende helder gele of oranje halskwab. Niet alleen wordt deze gebruik om indruk te maken op de vrouwtjes, hij jaagt hij er ook potentiële aanvallers mee op de vlucht.

VogelSchildpadvogel  trupial

 

Google Translate

 
 

Lagoworks Web & Design 2019